Πληροφορίες

Ο Νομός Χανίων καταλαμβάνει το δυτικό άκρο της Κρήτης και συνορεύει ανατολικά με τον Νομό Ρεθύμνου. Στις τρεις πλευρές του βρέχεται από το Κρητικό Πέλαγος στον Βορρά και το Λυβικό στον Νότο, σε ένα μήκος ακτών που αγγίζει τα 350 χλμ. Η μαγευτική οροσειρά των Λευκών Ορέων ή Μαδάρων, με πολλές κορυφές και ψηλότερη όλων τις Πάχνες (2454μ.), αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του νομού, διατρέχοντάς τον από δύση προς ανατολή και σβήνοντας κοντά στο νομό Ρεθύμνου. Η οροσειρά, που σχηματίζει μεγάλα οροπέδια, αλλά και απόκρημνα φαράγγια και χαράδρες, πλησιάζει τα δυτικά και νότια παράλια του νομού, ενώ στο βόρειο μέρος του υπάρχουν μεγάλες εύφορες πεδινές εκτάσεις. Ο κάμπος αυτός σε συνδυασμό με το πολυσχιδές ανάγλυφο της βόρειας ακτής, που χαρακτηρίζεται από τέσσερις μεγάλες χερσονήσους και τέσσερις μεγάλους και ευλίμενους κόλπους αντίστοιχα, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την πληθυσμιακή ανάπτυξη της περιοχής, την γεωργική και τουριστική αξιοποίησή της. Τα δυτικά και νότια παράλια, αντίθετα, παραμένουν αραιοκατοικημένα και λιγότερο αξιοποιημένα τουριστικά, έχοντας διατηρήσει έτσι την άγρια και παρθένα ομορφιά τους. Στο νομό Χανίων ανήκουν και κάποια μικρά νησάκια, όλα ακατοίκητα ,εκτός από την Γάυδο, που συνιστά και το νοτιότερο κατοικημένο άκρο της Ευρώπης.

Ήδη από τη δεκαετία του 1970 τα Χανιά, όπως και ολόκληρη η Κρήτη, μετατράπηκαν σε διεθνούς εμβέλειας τουριστικό προορισμό. Ο νομός διαθέτει πολλά αξιοθέατα: αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία, μουσεία, παραδοσιακά χωριά, φαράγγια με οργιαστική βλάστηση και φυσικά υπέροχες παραλίες. Η κρητική λαϊκή παράδοση, όπως αποτυπώνεται στην τέχνη, αλλά και στη γενικότερη κουλτούρα των κατοίκων, και η τοπική γαστρονομία, που έχει έγκωμιαστεί διεθνώς για τη γευστική και την υγιεινή της ισορροπία, συνεισφέρουν επίσης στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του τόπου, καθιστώντας τον μοναδικό. Η οικονομία, εκτός από τον τουρισμό, στηρίζεται ιδιαίτερα και στη γεωργία, και πιο συγκεκριμένα στην καλλιέργεια ελαιόδεντρων και κίτρου.

Τα Χανιά είναι το διοικητικό, οικονομικό, εμπορικό και επικοινωνιακό κέντρο του νομού και αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού μετά το Ηράκλειο. Η μακραίωνη ιστορία της πόλης έχει αφήσει εμφανή σημάδια και στη σημερινή εικόνα της. Η πόλη χωρίζεται σε δύο βασικά τμήματα, την παλιά πόλη, με το παλιό λιμάνι, και τη νέα πόλη εκτός των τειχών. Η παλιά πόλη βρίσκεται κτισμένη γύρω από το βενετσιάνικο λιμάνι και περιβάλλεται από τις ενετικές οχυρώσεις του 1538, που διασώζονται τα ανατολικά και δυτικά τμήματά τους. Στη νόνια πλευρά οι οχυρώσεις αυτές καταστράφηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα για να χρησιμοποιηθούν τα υλικά τους στην κατασκευή διάφορων δημόσιων και μη κτιρίων, και από εκεί αναπτύχθηκε η νέα πόλη. Κύρια αξιοθέατα της πόλης είναι: ολόκληρη η Παλιά Πόλη και το Ενετικό Λιμάνι, το Ναυτικό μουσείο, το Αρχαιολογικό μουσείο, η οικία Ελευθερίου Βενιζέλου και οι τάφοι των Βενιζέλων, το Πολεμικό μουσείο και αρκετά μνημεία της Βυζαντινής, της Ενετικής, της Οθωμανικής και της νεότερης περιόδου.